Co to jest likopen?

Czy wiesz, dlaczego w Twojej codziennej diecie powinny znaleźć się pomidory lub ich przetwory? Zawierają w sobie dobroczynny likopen. Dowiedz się, jaki wpływ ma on na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego.

Czym jest likopen?

Jest to organiczny związek chemiczny należący do grupy przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami. Likopen jest karotenoidem, co definiuje się jako  naturalny pigment w organizmach roślin i zwierząt. Związek posiada liczne właściwości zdrowotne, chroni nasz organizm przed szkodliwymi zapaleniami, grzybami, nowotworami oraz bakteriami. Ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, regulację ciśnienia tętniczego, prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu, wzmocnienie kości oraz zmniejszenie ryzyka zawałów i udarów, ponieważ odpowiada za rozszerzanie naczyń krwionośnych. Jest szczególnie pomocny w utrzymaniu aktywności plemników, więc jest obecny w lekach na potencję.

likopen

Zdrowa dieta z udziałem likopenu

Człowiek musi samodzielnie dostarczać likopen do swojego organizmu, ponieważ nie mamy zdolności samodzielnej produkcji tego związku. Warto dbać o zdrową i zróżnicowaną dietę, która zawiera 5-10 mg likopenu dziennie. Znajdziemy go w czerwonych warzywach i owocach, takich jak:

  • pomidory
  • arbuzy
  • czerwona papryka
  • grejpfruty
  • owoce dzikiej róży
  • suszone morele
  • gujawa
  • papaja

Spożycie dwóch pomidorów dziennie zapewni prawidłową ilość likopenu, dostarczanego do organizmu. Mogą one zawierać nawet 20 mg tej substancji na 100 gramów. Pamiętaj o zdrowej i zbilansowanej diecie, by cieszyć się zdrowiem na co dzień.