Chłodziarkozamrażarki do zabudowy to urządzenia, które pozwalają na przechowywanie żywności przez odpowiedni czas w dobrych warunkach. Podzielone są na dwie komory, czyli chłodzenia oraz zamrażania. Temperatura jaka panuje w komorze chłodzenia może być ustawiona w zakresie od +2 do +8 stopni Celsjusza. Druga komora, czyli zamrażania ma zakres temperatury od -2 do -26 stopni. Czas przechowywania naszych produktów w dużej mierze zależy właśnie od ustawionej temperatury. Im będzie on niższa tym czas będzie dłuższy. Producenci chłodziarkozamrażarki do zabudowy podają często najniższą możliwą temperaturę urządzenia oraz maksymalny czas przechowywania w niej żywności.
Odpowiednie przechowywanie produktów
Aby zachować idealne warunki dla naszej żywności należy spełnić zasady odpowiedniego przechowywania produktów. Należy unikać przeładowania urządzenia, gdyż może mieć to wpływ na prawidłową pracę. Warto także zawijać lub przykrywać żywność, która znajduje się w chłodziarce. Dobrym rozwiązaniem są plastikowe pojemniki. Zapewni to, że zapachy jedzenia nie przedostaną się na inne produkty. W przypadku warzyw przechowujmy je nie umyte. Pozwala to na dłuższe zachowanie świeżości. Im większa wilgoć na warzywach tym, krótszy jest czas jej przechowywania.