Kuchenki elektryczne indukcyjne bardzo szybko się nagrzewają i zapewniają doskonałe gotowanie na wolnym ogniu. Moc i precyzja tej technologii pochodzi z pola elektromagnetycznego znajdującego się poniżej szklanej powierzchni płyty grzewczej. Zasadniczo, indukcja eliminuje pośredni etap podgrzewania palnika, a następnie przekazywania ciepła do garnka.
Jakie zalety i wady mają kuchenki elektryczne indukcyjne?
Istnieje wiele powodów, aby rozważyć przejście na płytę indukcyjną. Są one bardziej przyjazne dla środowiska niż płyty gazowe i elektryczne. Po pierwsze, nie ma produkcji nadmiaru ciepła – jest ono skupione w garnku, podczas gdy inne kuchenki ogrzewają powietrze wokół patelni i garnków. Wiele z kuchenek elektrycznych indukcyjnych zawiera inteligentną technologię, która może wykryć brak garnka i wyłączyć całą kuchenkę.
Jaki model wybrać?
Kuchenki elektryczne indukcyjne to urządzenie występujące w różnych rozmiarach, kolorach i kształtach. Ich ceny uzależnione są od ilości palników i funkcji, jakimi dysponują. Przed zakup warto zastanowić się, ile miejsca jesteśmy w stanie wygospodarować na blacie i ilu palników potrzebujemy.
https://www.ceneo.pl/Kuchenki_elektryczne/Typ_plyty:Indukcyjna.htm