Myślałeś kiedyś jak odbywa się transport artykułów spożywczych takich jak oleje, czekolady, wina, soki czy produkty mleczne? Nie jest to proste zadanie, bowiem najczęściej są to substancje w stanie płynnym zajmujące dużą objętość. Można próbować przewozić je w małych pojemnikach na naczepie tira, ale czy to na pewno bezpieczne i efektywne rozwiązanie? a może wybrać cysterny?
Przewóz substancji płynnych, a cysterny spożywcze
Naszym zdaniem do tego zadania lepiej nadają się cysterny. Oczywiście sok czy wino można transportować w butelce, jednak taki sposób generuje sporo problemów. Przede wszystkim bezpieczeństwo – jak zabezpieczyć duże ilości butli lub szklanych pojemników? jest to możliwe, ale na pewno nie najprostsze. Czy tanie? też nie do końca, bo potrzebujemy duże ilości pomniejszych naczyń, z których każde jest narażone na niebezpieczeństwo. Wielu ludzi zapomina też o kwestii wpływu warunków atmosferycznych. Duże nasłonecznienie lub wilgoć mogą bezpowrotnie odebrać pozytywne cechy naszych artykułów. Nie po to przecież mozolnie dbamy o każdą wytwór, żeby później całość straciła swoje właściwości w transporcie.
Jak zabezpieczyć się na każdą ewentualność
Cysterny do przewozu produktów spożywczych to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Najnowocześniejsze maszyny posiadają pełną izolację, dzięki odpowiedniej budowie samych szkieletów. Każdy zawór i korek powinien być odpowiednio uszczelniony, tak by żadne ciało obce nie dostało się do środka. Cysterny gwarantują również stałą temperaturę i odporność mechaniczną. Warto szukać firm, które posiadają odpowiednie certyfikaty i systematycznie, po każdym przejeździe, czyszczą i dezynfekują swoje cysterny.
Od siebie polecamy częstochowską firmę Stando, która już 20-lat realizuje tego typu spedycje: http://stando.com.pl/