Transport mleka ma strategiczne znaczenie dla polskiego przemysłu spożywczego. Rocznie statystyczny Polak spożywa 222 litry białego płynu, nie licząc produktów mlekopochodnych. Wynik ten jest jednym z wyższych w Europie i regularnie rośnie. Uwielbiamy mleko, które nawet w sferze językowej plasowane jest jako wartościowe. Mówimy wszak o bogatych regionach: kraina mlekiem i miodem płynąca.
Transport mleka – o czym należy pamiętać?
Firma Stando w swojej ofercie ma także transport mleka. Do tego celu stosujemy specjalnie zaprojektowanych cystern. Ta substancja jest o tyle wymagające, że przy zaledwie kilkugodzinnej ekspozycji na temperaturę za wysoką (choćby o kilka stopni), zaczyna przeobrażać się w inne substancje. Nie możemy przecież pozwolić na to, by klient, który zamówił mleko, otrzymał cysternę pełną jogurtu…
Specjalna flota i ministerialne przepisy
Również nasi pracownicy są odpowiednio przeszkoleni, aby przeprowadzić transport mleka na najwyższym poziomie. Znają doskonale, w jakich temperaturach należy przewozić konkretne rodzaje mleka i produktów mlecznych. Zostali również odpowiednio przeszkoleni w zakresie higieny i zabezpieczenia transportu, a także czyszczenia cystern przed i po transporcie. Spełniamy dzięki temu rygorystyczne normy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.