Mięso na kebab – który typ mięsa najchętniej wybierają Polacy?

Nie ma chyba osoby, która nie próbowała w swoim życiu kebaba. To fast food, który szturmem podbił cały świat – i nic dziwnego, jest nie tylko sycący, ale i pyszny. Warto poznać jego historię oraz dowiedzieć się więcej o tym, które mięso na kebab jest najpopularniejsze wśród wielbicieli tej potrawy, szczególnie w naszym kraju. Zapraszamy do dalszej lektury!

Historia kebaba w pigułce

Kebab to danie z pokrojonego w plastry lub zmielonego mięsa, mające swoje korzenie w kuchni Bliskiego Wschodu. Metoda przyrządzania mięsa na kebab sięga tysięcy lat wstecz i istnieje wiele teorii na temat dokładnego pochodzenia kebabu. W większości tych teorii uważa się jednak, że kebab powstał w Turcji, kiedy to żołnierze grillowali kawałki świeżo upolowanej zwierzyny nadziane na szpikulce na otwartym ognisku polowym. Tureckie słowo „kebap” wywodzi się z arabskiego „kabāb”, co oznacza „pieczone mięso”. Bardziej ogólnie, słowo „kebab” zostało spopularyzowane przez wcześniej wspomnianych Turków, a dziś dania z kebabu zostały włączone do lokalnych kuchni i innowacji, dzięki wszechobecnemu fast foodowi, jakim jest döner kebab. W naszym kraju jednak nastąpiło skrócenie nazwy i to co na świecie określa się mianem döner kebaba, u nas nazywa się po prostu “kebab”.

mięso na kebab

Rodzaje mięsa na kebab

W większości przypadków mięso na kebab używane w ramach tradycyjnego przepisu to baranina lub jagnięcina, ale regionalne przepisy czasami zawierają wołowinę, kozę, kurczaka, rybę lub, rzadziej, wieprzowinę. A ostatnio ukuto jeszcze jeden termin – Vebab – w odniesieniu do wegańskiego kebabu. W Polsce do najchętniej wybieranych rodzajów mięs należy baranina, kurczak i wołowina. Występują także warianty mieszane, jednak nie są one normą w każdym miejscu serwującym tę potrawę.