Czy wiesz, dlaczego w Twojej codziennej diecie powinny znaleźć się pomidory lub ich przetwory? Zawierają w sobie dobroczynny likopen. Dowiedz się, jaki wpływ ma on na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego.
Czym jest likopen?
Jest to organiczny związek chemiczny należący do grupy przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami. Likopen jest karotenoidem, co definiuje się jako naturalny pigment w organizmach roślin i zwierząt. Związek posiada liczne właściwości zdrowotne, chroni nasz organizm przed szkodliwymi zapaleniami, grzybami, nowotworami oraz bakteriami. Ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, regulację ciśnienia tętniczego, prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu, wzmocnienie kości oraz zmniejszenie ryzyka zawałów i udarów, ponieważ odpowiada za rozszerzanie naczyń krwionośnych. Jest szczególnie pomocny w utrzymaniu aktywności plemników, więc jest obecny w lekach na potencję.

Zdrowa dieta z udziałem likopenu
Człowiek musi samodzielnie dostarczać likopen do swojego organizmu, ponieważ nie mamy zdolności samodzielnej produkcji tego związku. Warto dbać o zdrową i zróżnicowaną dietę, która zawiera 5-10 mg likopenu dziennie. Znajdziemy go w czerwonych warzywach i owocach, takich jak:
- pomidory
- arbuzy
- czerwona papryka
- grejpfruty
- owoce dzikiej róży
- suszone morele
- gujawa
- papaja
Spożycie dwóch pomidorów dziennie zapewni prawidłową ilość likopenu, dostarczanego do organizmu. Mogą one zawierać nawet 20 mg tej substancji na 100 gramów. Pamiętaj o zdrowej i zbilansowanej diecie, by cieszyć się zdrowiem na co dzień.