Suszone owoce ekologiczne to zdrowe dodatki do ciast oraz posiłków. Pozytywnie wpływają na nasze procesy trawienne oraz obniżają poziom cholesterolu. Oprócz tego zawierają bardzo duże ilości witamin i składników mineralnych. Praktycznie wszystkie suszone owoce ekologiczne mają intensywny słodki smak przez co są świetnym zamiennikiem dla tradycyjnych słodyczy. Decydują się na ich zakup warto zwrócić uwagę aby na opakowaniu była informacja o tym, że nie zawierają one konserwantów ani siarki.
Rodzaje suszonych owoców
Sklepy ze zdrową żywnością oferują bardzo szeroką ofertę suszonych owoców. Spośród najpopularniejszych możemy wyróżnić suszone śliwki, które w swoim składzie zawierają duże ilości błonnika i pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit. Morele suszone z kolei wpływają na kolory skóry oraz co ważne są silnym przeciwutleniaczem. Rodzynki, które bardzo często spotykamy w ciastach zawierają wapń oraz bor, ich spożywanie zapobiega wypłukiwaniu składników mineralnych z naszego organizmu. Również popularne są figi suszone, które również świetnie regulują pracę układu pokarmowego. Wskazane są dla osób, które mają problem z nadciśnieniem. Suszone owoce ekologiczne są polecane dla każdego kto pragnie się zdrowo odżywiać.