Czym jest Tupinamba?
Ci którzy delektują się każdym łykiem kawy, jej zapachem i aromatem mogą nazywać siebie koneserami. Te osoby nie są w stanie zadowolić się byle kawą. Dlatego głównie dla nich, ale i nie tylko prezentujemy kawę pochodzącą z Hiszpanii, którą zwą Tupinamba. Początek produkcji jej ziaren wskazuje na rok 1897, a miało to miejsce we wschodniej części Hiszpanii, w Barcelonie. Tupinamba jest kawą mieszaną, nie jest więc nigdy kawa w 100 % pochodzenia Arabiki lub 100 % Robusta. Kawę tę często można znaleźć jako równe połączenie Arabiki i Robusty w proporcjach 50 % – 50 %. Największa dysproporcja to zazwyczaj 70 % Arabiki i 30 % Robusty. Robusta w tym przypadku, która znajduje się w pudełku Tupinamba jest kawą pochodzenia brazylijskiego, z kolei Robusta, która znajduje się w tym samym opakowaniu to kawa, która rośnie w Ugandzie oraz Wietnamie. Tupinamba najlepiej nadaje się do espresso bowiem z tej mieszanki powstaje wyrazisty i bogaty smak, lecz lekko kwaskowaty.
Tupinamba z mlekiem?
Arabika i Robusta, które tworzą tą wyjątkową mieszankę doskonale łączą się z uwielbianym przez wielu smakoszy białym płynem. Tak samo ze zwykłym mlekiem jak również ze śmietanką. Tupinamba to kawa aromatyczna, dobrze wyważona i zawierająca niską ilość kofeiny co jest jej bardzo dużą zaletą, gdyż możemy nie poprzestawać na jednej filiżance kawy. Osoby, które mają problem ze zdrowiem i zazwyczaj nie mogą pić takiej kawy mogą przedyskutować z lekarzem możliwości jej spożywania. Podczas wyboru kawy nie należy długo się zastanawiać mielona czy ziarnista. Zawsze jeśli chcemy mieć wiarygodny produkt z tego asortymentu należy wybrać ziarnistą. Wtedy uzyskamy nie tylko pewność, ale również gwarancję znakomitego aromatu.